Mąka z żołędzi EKO 500 g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 10,59 zł 10.59
ilość szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Ekologiczna mąka z żołędzi

Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąka zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez , czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
NIE ZAWIERA GLUTENU!

Sposób użycia:
Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne wyroby.

Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową np.
- dodatek do makaronu
- do omletów z jaj
- do placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi

Zachęcamy do wymyślania autorskich dań na bazie tego naturalnego i cennego składnika.

Zawartość podstawowych składników w suchej masie:
Sód 17 mg/kg
Potas 4500 mg/kg
Fosfor 730 mg/kg
Wapń 740 mg/kg
Magnez 340 mg/kg
Błonnik 16,8 %
Białko 4,1 %
Kwasy tłuszczowe 5,1 %
Sole mineralne 1,2 %
Węglowodany 72,8 %
Wartość energetyczna 322 kcal/ 100g
1355 kJ /100g

Masa netto: 500 g

Skład: prażone i mielone żołędzie* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl